Is een knuffel belangrijk voor je kind?

Veel kinderen hebben een lievelingsknuffel. Waarom je kind juist die ene knuffel (vaak niet de mooiste) uitkiest, blijft een raadsel. Het heeft dan ook geen enkele zin om je kind een andere knuffel uit te laten kiezen, die ruikt namelijk lang niet zo lekker als zijn beste vriend. Maar is het erg als je kind niet zonder zijn knuffel kan of als hij juist helemaal geen favoriete knuffel heeft?  

Vanaf 6 maanden

Meestal kan je kind zich vanaf een maand of 6 gaan hechten aan een knuffel. En dat is helemaal niet erg. De knuffel stelt hem gerust en kan een steun zijn in een nieuwe omgeving, zoals bijvoorbeeld het kinderdagverblijf. Niet elk kind kiest overigens een zachte knuffel uit, sommige kinderen raken heel erg gehecht aan een speelgoedautootje of een simpel doekje. Wat je kind ook kiest, let er in elk geval op dat het veilig is. 

Favoriete knuffel wassen

Na verloop van tijd wordt de favoriete knuffel van je kind er niet bepaald schoner op. Vooral niet als hij overal mee naar toe wordt genomen. Laat je kind de knuffel mee in bad nemen of doe hem in de wasmachine als je kind hem even niet nodig heeft. Meerdere exemplaren van zijn favoriete knuffel is aan te raden (was deze dan ook regelmatig, zodat ze dezelfde kleur en geur hebben). Leg er één op het kinderdagverblijf, bij opa en oma etc. Zo hoef je niet bang te zijn de knuffel te vergeten of kwijt te raken. 

Dag knuffel!

Er komt een dag dat je kind de knuffel niet meer belangrijk vindt. Wanneer dat is? Meestal tussen de 3 en 6 jaar (vaak als je kind naar de bassischool gaat). Opeens laat je kind hem links liggen, hij heeft hem niet meer nodig. Besef dat er geen vaste leeftijd is waarop het hebben van een favoriete knuffel niet meer nodig is. Je kind pushen de knuffel af te staan is dan ook geen goed idee. Hij bepaalt dit moment echt zelf. Vind je je kind echt te oud voor een knuffel, dan kan je met hem afspreken om de knuffel alleen in bed te laten en niet overal mee naar toe te nemen. 

 

Geen favoriete knuffel

Sommige kinderen hebben helemaal geen favoriete knuffel. Is jouw kind ook niet gehecht aan een knuffel? Waarschijnlijk heeft hij daar gewoon geen behoefte aan.