Veel ouders vinden het heerlijk om samen met hun kindje te douchen. En dat is heel fijn, want het versterkt niet alleen de band tussen ouder en kind, ook raakt de baby al op jonge leeftijd vertrouwd met water. Maar hoe leuk het ook is, het is niet altijd even veilig. Onder de douche wordt een baby al snel erg glibberig. 

Een Nederlandse vader heeft hier iets op gevonden, namelijk de Baby Shower Glove. Dit is een speciale handschoen die je over je hand en een groot gedeelte van je onderarm schuift. Zodra de handschoen nat wordt, zal de organische badstof aan je arm plakken wordt de stof stroef waardoor je beter grip hebt op je kindje tijdens het douchen of badderen.

Veilig douchen met je kindje

Wanneer mag ik met mijn kindje douchen?

Zodra je baby zichzelf goed op temperatuur kan houden, mag je samen met je kindje onder de douche. Bij de meeste baby’s is dit al wanneer zij enkele dagen oud zijn. Waar je wel heel goed op moet letten is dat je de temperatuur van het water juist afstelt. In tegenstelling tot bij een badje, koelt het water dat vanuit de douchekop naar beneden valt nog behoorlijk af. Uiteraard is het ook niet de bedoeling dat het water te warm is. Kindjes voelen zich het fijnst bij een watertemperatuur van ongeveer 37ºC, omdat dit ook hun lichaamstemperatuur is.

Verder is het belangrijk om goed op de signalen van je kindje te letten. Sommige baby’s vinden de douche direct leuk, terwijl andere kindjes even moeten wennen aan het gevoel van spetterend water. Ook zijn er kindjes die vooral het spetterende water op hun gezichtje heel vervelend vinden. Om dit te voorkomen kun je de kleine eventueel een plastic zonneklep opzetten.

Een aantal praktische tips

Wanneer je voor de eerste keer met je kindje gaat douchen, is het prettig om dit met z’n tweeën te doen. Je partner kan dan bijvoorbeeld helpen met het aangeven en aannemen van de kleine. Ook kun je je kindje dan lekker snel afdrogen na het douchen. Ben je alleen? Dan is het aan te raden om je kindje eerst af te drogen, zodat hij of zij niet te veel afkoelt. Als je je kindje daarna een badjasje of badcape aantrekt, blijft je kindje lekker warm en droog.