Babyschoenen of kinderschoenen kopen: waar let je op?

Stoere sneakers, te gekke laarsjes. Als moeder van een baby kan je vast niet wachten tot je kind ze aankan! Wanneer is het een goed moment om de eerste paar echte schoentjes te kopen? En wat trek je je kind aan voordat hij het lopen aardig onder de knie heeft? Wij zochten het voor je uit! 

Kruipfase: slofjes

Als je baby begint te kruipen, is het fijn als hij een beetje grip op de grond heeft. Sokjes met antislip of leren slofjes zijn dan ideaal. Ze zijn flexibel, zitten comfortabel en beperken de bewegingsvrijheid en de ontwikkeling van je kind niet. Is de vloer niet te koud, dan is het ook goed om je kind af en toe op blote voetjes te laten rondploeteren. Dit stimuleert de ontwikkeling van de voetspieren. 

Eerste schoentjes kopen: 8 tips 

Staat je kind stevig op zijn voetjes? Dan is het een goed moment om zijn eerste echte schoentjes te kopen. Wij hebben 8 handige tips: 

1. Laat de voetjes van je kind goed opmeten om de juiste maat te bepalen. Zorg ervoor dat je beide schoentjes aantrekt en dat je kind goed rechtop staat.

2. Kijk of je de schoentjes makkelijk kan aandoen bij je kind. Klittenbandschoenen zijn ideaal voor kleine kinderen (en voor jou!).

3. Een schoen met een brede zoolrand (breder dan de schoen zelf) voorkomt dat het lederen gedeelte snel beschadigd.

4. Kies bij voorkeur voor hoge schoentjes. Dit geeft net even wat meer stevigheid. Als je kind wat ouder is, zijn lage schoenen prima.

5. Schoentjes van soepel en poreus leder zorgen ervoor dat de voetjes ademen en nemen het vocht goed op.

6. Nieuwe kinderschoenen mogen tot 1,5 centimeter langer zijn dan de lengte van de langste teen. De algemene ‘regel’ is dat wanneer er een ongeveer duimbreedte ruimte zit tussen de langste teen en de voorkant van de schoen, de lengte goed is. Koop ze dus niet te klein.

7. Laat regelmatig de schoenmaat van je kind opnieuw opmeten. De voetjes van je kind groeien snel! Niet alleen de lengte, maar ook de breedte en hoogte van de voet moeten per kind bekeken worden.

8. Kinderschoenen zijn vaak behoorlijk prijzig. Ga er alleen niet altijd van uit dat duren schoenen per definitie beter zijn. Wel komt het vaak voor dat goedkope schoentjes sneller vervormen.